Studentų mokslinis tyrimas. Maisto saugumas: situacijos analizė Lietuvoje

Projekto vadovas
Ieva Giedraitytė
Projekto trukmė
2023 m. liepos 1 d. – 2023 m. rugpjūčio 31 d.
Dalyviai
Emilė Stragytė

Projekto aprašymas

Pagal Jungtinių Tautų Aprūpinimo maistu pasaulyje komitetą, maisto saugumas arba apsirūpinimo maistu užtikrinimas reiškia, kad visi žmonės bet kuriuo metu turi fizinę, socialinę ir ekonominę prieigą prie pakankamo kiekio saugaus ir maistingo maisto, atitinkančio jų pageidavimus ir mitybos poreikius aktyviam ir sveikam gyvenimui. Anot Pasaulio Banko, maisto saugumo aktualumas didėja, kai sumažėja maisto prieinamumas, ekonominės galimybės įsigyti maistą, vartojamo maisto kokybė arba maisto aprūpinimo stabilumas, atsiradęs dėl tokių faktorių kaip nepalankios oro sąlygos, politinis nestabilumas arba ekonominiai veiksniai (pvz., nedarbas, kylančios maisto kainos). Šiandien maisto apsirūpinimo klausimas Lietuvoje tampa vis aktualesnis dėl didėjančio nestabilumo, kuris kyla dėl karo Ukrainoje, socialinės nelygybės bei infliacijos ir kylančių maisto kainų. Vasaros tyrimo metu būtų atlikta maisto saugumo literatūros apžvalga, siekiant suprasti šios problemos iššūkius Lietuvos kontekste, taip pat būtų surinkti empiriniai duomenys apie Lietuvos atvejį interviu būdu su bent penkiais specialistais, dirbančiais su maisto saugumu arba susijusiais klausimais. Galimi pašnekovai būtų akademikai bei atstovai iš labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“, Lietuvos Caritas, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, savivaldybių socialinės paramos skyrių. Pasibaigus praktikai surinkti duomenys būtų naudojami tiriamojo klausimo magistro darbui formulavimui.